De fleste virksomheder anvender træ. Hvis ikke direkte i produktionen af varer, så andre steder. Nej ikke hos os, tænker du måske. Nå men ok så. Kommer leverandørernes varer på paller? Eller bruger I paller når I sender varer til kunderne? Hvad med møblerne på kontoret – er de lavet af træ? Eller måske er der træ i jeres bygningskonstruktion? Nej, jeg har ikke skrevet denne indledning for at være flabet. Det er blot for at illustrere, at praktisk talt alle danske virksomheder er i berøring med træ i deres dagligdag.
Hvad er bæredygtigt træ?
Træ er generelt et rigtigt godt og bæredygtigt materialevalg. Men hvad er så reelt bæredygtigt træ? Jo, det skal i følge eksperterne opfylde følgende krav:
- Bevare og forøge skovressourcerne
- Bevare og forøge skovenes sundhed og vitalitet
- Bevare og forbedre skovenes produktion
- Bevare og forbedre skovenes biodiversitet
- Bevare og forbedre skovenes beskyttelsesfunktion
- Bevare skovenes andre socio-økonomiske funktioner
Og hvad gør man så for at sikre sig, at træet er bæredygtigt? Følg de nedenstående 7 råd, så er du meget godt på vej.
1. Få et overblik over dit træforbrug
Gå en runde i virksomheden og notér alle de steder du ser noget træ. Det kan både være i bygningskonstruktionen, på lageret, i hjælpematerialer, møbler m.v. Når du har et rimeligt overblik over alt det træ, der er i virksomheden lige nu, så ved du hvor du skal være opmærksom.
2. Lav en politik og nogle mål for fremtidigt træforbrug
Se på din liste fra før og notér ud for hver linje, hvor ofte og i hvilken forbindelse træet anskaffes. Noget træ indkøbes meget sjældent, som fx dele af bygninger. Andet indkøbes måske lidt oftere, som for eksempel nye træmøbler. Noget træ får man ofte og gratis uden at spørge, som fx engangspaller fra leverandøren. Andet træ betaler man for og modtager ofte, som fx træ der indgår i produktion af slutprodukter.
For hvert område laver du en politik for anskaffelse af træ. Det kan være, at du vil tilstræbe at alt skal være bæredygtigt i løbet af et par år. Det kan være, at du først vil udskifte det træ du har, når det ellers alligevel skal udskiftes (fx møbler). Politikken på hvert område skal passe til dine holdninger, økonomi og virksomhedens situation generelt.
Og så er det vigtigt, at du løbende følger op på dine mål, så du kan følge fremskridtet, og eventuelt lave ændringer i mål og politik efterhånden som du får mere indsigt i området.
3. Stil krav til dine leverandører
På baggrund af dine politikker til træ kan du opsætte en række krav til dine leverandører af træ. Disse krav vil nok være forskellige alt efter om vi snakker om engangspallerne fra dine leverandører, eller det drejer sig om træ der indgår i din produktion. For at være sikker på, at træet er bæredygtigt kan du med fordel kræve af dine leverandører, at de anvender certificeret træ. Dette kan enten være PEFC certificeret eller FSC certificeret.
4. Find alternative træleverandører
Hvis dine nuværende leverandører ikke er villige til at anvende certificeret træ som nævnt ovenfor, kan du overveje at skifte leverandør. Du kan finde alle leverandører af PEFC certificerede produkter i denne database, som du kan lave ret detaljerede søgninger i. Du kan lave den samme detaljerede søgning på FSC certificerede produkter i denne database. Så skulle der være en god chance for, at du kan finde andre leverandører af de produkter du har behov for.
5. Find alternative løsninger
Hvis det ikke kan lade sig gøre at anvende bæredygtigt træ, så kan du undersøge om du i det mindste kan minimere forbruget af træ. Måske er det ikke nødvendigt at stakke varerne i lastbilen på engangspaller. Måske kan du minimere mængden af træ i din produktion. Alternativt kan du se om det er muligt at udskifte træet med andre materialer, som er mere bæredygtige.
6. Genbrug dit træ
Endelig kan du undersøge om det er muligt at genanvende træet i din virksomhed. Det kunne være paller, der bruges flere gange. Eller affaldstræ fra produktionen, der kan finde en alternativ anvendelse. Når der så ikke er mere at bruge træet til i din virksomhed, er det vigtigt at sikre, at træet genanvendes på en bæredygtig måde. Dette kan du undersøge hos dit lokale affaldsselskab.
7. Kommunikér!
En bæredygtig virksomhed er åben og kommunikerende. Det gør det nemmere for omverdenen at vurdere virksomhedens bæredygtighed. Derfor skal du være åben om dit forbrug af træ og fortælle hvad du gør for at blive bedre. Det har samtidigt den konsekvens, at du bliver opfattet som en virksomhed, der tager bæredygtighed seriøst – i modsætning til mange andre virksomheder, der blot taler om det. Vær ikke bange for at udstille dine svage punkter. Så længe du planlægger at gøre noget ved dem!
Jeg håber du kan bruge denne artikel til at blive klogere på dit forbrug af træ. Du er meget velkommen til at kommentere og give dine egne erfaringer med erhvervsmæssigt brug af træ – bæredygtigt eller ej.
Hvis valget ikke skulle være bæredygtigt træ, men istedet være genbrugs træ, så det vores anbefaling at ligge vejen forbi GH system, deres komposit træ findes som hegn